lunes, 6 de abril de 2009

FIRA MULTISECTORIAL DE CAMBRILS 2007

Salutació al Llibre “Els Cartells de la Fira de Cambrils!”, de Marcel Blàzquez Mañé

La Fira de Cambrils es remunta a l’any 1322, quan el rei Jaume II concedeix el privilegi per a la seva celebració en els dies al voltant de la festa de l’Ascensió. Tot i aquesta data tan llunyana en el naixement de la Fira, va ser l’any 1957 quan un grup de cambrilencs va voler revitalitzar una fira que havia estat a punt de desaparèixer.

Cinquanta anys després d’aquella primera fira reinventada, aquest llibre recull els cartells editats amb motiu de cada any, que, amb el seu llenguatge propi, ens expliquen l’evolució i els canvis en un esdeveniment que per a Cambrils ha significat sempre una data imprescincible en el calendari local.

Veure els cartells anunciadors de la Fira de Cambrils d’ara fa cinquanta anys, quaranta o trenta anys, representa un veritable exercici d’interpretació de la història recent de la nostra vila.

L’esforç dels fundadors de la idea original de crear una Fira sobretot agrícola i ramadera al voltant de la Plaça Espanya, antiga plaça on s’hi ubicava l’Ajuntament, ha de ser la mateixa empenta d’aquelles persones que avui dia segueixen innovant i donant a conèixer les novetats del mercat.

No cal dir que la Fira sempre va ser i seguirà sent quelcom més que una trobada estrictament comercial o econòmica perquè està impregnada ja des dels seus inicis d’uns aires festius que hom li reconeix. Les Fires que llavors coincidien amb el Dia de l’Ascensió són en l’actualitat el millor motiu de rebuda del bon temps als nostres paratges, quan els escolars ja gairebé han acabat l’escola i surten a passejar amb els seus pares, i és data de referència per tota la comarca i província.

És per tot això que per la Fira sempre s’hi ha celebrat els millors concerts de la temporada (el que en un principi eren els balls de l’envelat provisional), grans esdeveniments esportius i el Dia de l’Homenatge a la Vellesa, gràcies aquest a l’entusiasme de l’Associació d’Antics Alumnes de la Salle.

Els cartells de la Fira d’aquests cinquanta anys, si ens hi fixem bé, amb els seus detalls, els seus colors i els seus dissenys tan particulars segons l’època, ens expliquen aquestes i moltes altres coses, fins al fet de contemplar darrerament la seva multisectorialitat i les seves noves seccions de la Fira al Port i el Mercat Mediaval.

La Fira sempre ha estat present en les vides particulars dels cambrilencs i les cambrilenques d’una forma molt especial, així com ha marcat els fets recents de la nostra Vila estimada. Endinseu-vos en la seva història mitjançant la seva imatge gràfica i veure com s’han viscut i gaudit tots aquests anys de creixement i progrés.

(Maig de 2007)

No hay comentarios: