jueves, 9 de abril de 2009

TERCERES JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA GALERA I DE LA CUINA MARINERA DE CAMBRILS

Salutació publicada en el darrer volum de la trilogia de llibres dedicats a la Galera.

Realment és notable el que hem aconseguit plegats en els darrers anys.

Primer de tot destacaria l’ambició de fer que treballin conjuntament agents tan importants de l’economia i de la cultura cambrilenca com poden ser la Confraria de Pescadors i el Consell Consultiu de la Pesca; la Cooperativa Agrícola; l’Escola d’Hosteleria i Turisme; i l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria de Cambrils, amb el recolzament, com sempre ha de ser, del nostre Ajuntament.

Durant els últims anys amb l’excusa de la galera, ens han visitat a Cambrils cuiners i crítics gastronòmics del prestigi de: Carles Gaig, Montserrat Estruch, Carme Ruscalleda, Peio García Amiano i els seus companys de la Casa de Gastronomia del País Basc, Ismael Prados i Llorenç Torrado. Busqueu a Internet i veureu com des de fa un temps cap aquí es parla de la galera, del peix, de l’horta i de la cuina en general de Cambrils. S’hi han imprès moltes pàgines de tinta i n’hem escoltat parlar més que mai als nostre carrers, ràdios i televisions.

Per exemple, gran renom ha aconseguit el Premi al Millor Cuiner Jove “De la Mar als Fogons” organitzat a l’Escola d’Hosteleria amb receptes inversemblants amb el magnífic crustaci de les nostres contrades.

En la primera edició hi érem trenta i escaig restaurants; varen seguir-ne trenta-cinc; després quaranta; a la quarta edició de ben segur cinquanta. Tots de gran categoria.

Hem obert i gaudit d’espais i de festes celebrades al Parc Samà, Castell de Vilafortuny, Hotel Tryp Port, Masia Bach, Escola d’Hosteleria una altra vegada, noves instal.lacions de la Cooperativa Agrícola i magnífic port del nostre municipi. Ens hi hem fet moltes vegades boniques fotos que guardarem entre els nostres millors records.

Si algú encara no ho sap, segurament no hi ha paladar al món que no sàpiga valorar com un tresor incomparable el gust d’unes bones galeres o gadegangs de la nostra Mar de la Frau fregides amb un bon oli d’oliva de la varietat Siurana, pescats pels nostres mariners, cultivat pels nostres pagesos i elaborat pels nostres cuiners.

Aquest és el nostre valor afegit pel qual som capaços d’oferir una rodona celebració gastronòmica de primer nivell per a aquells que la sàpiguen valorar.

Tasteu-ho que us agradarà i us ho passareu bé, perquè, sens dubte, hi tornarem una vegada més!

(Cambrils, 2008)

No hay comentarios: