lunes, 3 de agosto de 2009

ACTE SOBRE EL FSM DE PORTO ALEGRE A LA SEU DE CpC

Per més informació consultar la pàgina web de CpC: http://www.pelcanvi.org

Ciutadans pel Canvi (CpC) va organitzar el passat dimarts 4 de març a la seu de les Rambles de Barcelona una conferència amb el títol Porto Alegre 2003: l'experiència del Fòrum Social Mundial (FSM), en la que hi intervingueren Oliver Klein Bosquet i Pere Almeda, delegats de CpC en la tercera edició del FSM, i en la que assistiren unes trenta persones que omplien la sala.

Oliver Klein Bosquet va fer una introducció sobre l’origen del FSM, parlant de com sorgiren els moviments a finals de la dècada passada com a resposta a les polítiques del Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial (BM) i l’Organització Mundial del Comerç (OMC) que, inspirades en el Consens de Washington, han imposat en els darrers anys els anomenats plans d’ajust estructural i promogut el fallit Acord Multilateral d’Inversions (AMI). Sota l’impuls de Le Monde Diplomatique, el seu Club d’Amics, i la plataforma Attac, va ser possible l’organització d’una contracimera anual en les mateixes dates en què es reuneixen tradicionalment els homes més poderosos del planeta al Fòrum de Davos. Batejat com a Fòrum Social Mundial l’esdeveniment no és organitzat casualment a Porto Alegre, la capital de l’Estat brasiler de Rio Grande do Sul, governada pel Partit dels Treballadors i impulsora d’un pressupost participatiu exemplar en els diferents intents mundials de promoció de la democràcia ciutadana directa.

Per la seva banda, Pere Almeda va explicar que el FSM s’ha convertit en un actor rellevant en l’escenari internacional, on ha esdevingut un referent global ineludible que fa de contrapoder al pensament neolliberal i a les institucions que el representen. Va afegir que el FSM proposa un diàleg basat en els paradigmes de la radicalitat democràtica, en els que la ciutadania i la societat civil són els protagonistes, i on a partir de la seva interacció i mobilització, ja sigui en el carrer, en xarxa o a través de múltiples expressions, impulsa una agenda internacional alternativa. La tercera edició del FSM s’ha caracteritzat per un discurs positiu que presenta un llistat extens de mesures i de reivindicacions que comencen a ser poc negociables, davant les desigualtats i abusos d’un capitalisme que és insostenible des del punt de vista ecològic i humà.

En les dues intervencions dels Delegats de Ciutadans pel Canvi va quedar de manifest que el FSM ha esdevingut un catalitzador de noves formes d’acció política que han ampliat el discurs del pensament d’esquerres i l’han dotat d’una major dosis de legitimació. Tanmateix, també es va parlar que el FSM d’enguany va estar marcat per la situació pre-bèl•lica que pateix el món i que convertí aquest encontre en una denúncia massiva d’un sistema estructural violent, on la força militar s’utilitza per controlar els pobles i els recursos estratègics com el petroli. Del FSM va sortí la convocatòria de la mobilització mundial més important de la historia del passat dia 15 de febrer. L’altre fet que caracteritzà el FSM fou la victòria de Lula i del PT a la presidència de Brasil i que tal com van afirmar els participants, contagià a l’esdeveniment de l’entusiasme i l’esperança per fer realitat els processos de canvi i transformació que necessita Amèrica Llatina.

Al Butlletí n.36 Ciutadans pel Canvi es pot llegir una entrevista extensa sobre l’experiència viscuda a Porto Alegre per Oliver Klein Bosquet i Pere Almeda (http://www.pelcanvi.org).

(Barcelona, 06/03/03)

No hay comentarios: