sábado, 4 de abril de 2009

SEGONES JORNADES DE LA GALERA DE CAMBRILS

Salutació publicada en el Llibre "A galeres, a galeres!!!

Durant els tres darrers caps de setmana de Febrer ens hem acostumat a Cambrils a celebrar les Jornades Gastronòmiques de la Galera. És justament l'època quan aquest marisc es troba en el seu millor estat per al consum dins de la millor dieta mediterrània.

La veritat és que amb la perspectiva que ens aporta la trajectòria encetada ens podem ben bé felicitar pel fet que una idea que sorgí dels comentaris d'un grup reduït de persones s'hagi consolidat amb l'èxit que tothom reconeix. Especialment voldria agraïr l'entusiasme de persones fonamentals a l'hora de convertir les coses abstractes en realitats com són en Carles, en Gabriel o en Jordi, que encara avui ens són imprescindibles.

Com indispensable va resultar en el seu moment que es constituís el Consell Consultiu de la Pesca i s'endegués una dinàmica constructiva de donar a conèixer els productes de la mar, conjugant-los am els de la terra i l'elaboració harmoniosa de les cuines de prestigi de Cambrils. No puc oblidar aquí de fer esment de la col.laboració màxima obtinguda també per part de la Cooperativa Agrícola, l'Escola d'Hosteleria, l'Associació d'Empresaris d'Hosteleria i els paradistes del Mercat Municipa de la Vila de Cambrils, així com dels espònsors privats que ens vénen essent fidels des d'un bon inici.

El format és clar i efectiu: inauguració oficial que busca ser original; fregida de galeres a les noves instal.lacions agícoles de la carretera de Montbrió; galerada popular a l'estil d'abordo al Mollet del Rec; difusió de les receptes que anem acumulant any rere any; Concurs al Millor Jove Cuiner; menús i plats especials als restaurants participants, que cada vegada en són més; maridatges amb vins de les nostres contrades; i, potser, una de les coses que ens fa més il.lusió, com pot ser la visita des membres de la Casa de Gastronomia del País Basc, en el marc d'una Gala de Cloenda espectacular.

I és que padrins i padrines com en Carles Gaig, en Peio Garcí Amiano, la Montse Estruch o la Carme Ruscalleda no els pot tenir tothom que voldria!

Cambrils gaudeix amb creativitat i publicitat durant uns dies el que durant la resta de l'any no deixa de ser un ofici dur i sacrificat, ja sigui el de mariner, pagès o restaurador. Cambrils comparteix aquesta virtut que té. Cambrils cada vegada es fa més fort amb allò que domina i demostra.

(Cambrils, 2007)

lunes, 30 de marzo de 2009

50 ANYS DE FIRA DE CAMBRILS 1957 – 2007

Entrevista a l’Especial de la Fira de la Revista Cambrils

La Fira de Cambrils celebra enguany el cinquantè aniversari, una efemèride molt important; per això l’edició d’enguany recollirà la història de la Fira i la seva evolució amb un seguit d’activitats especials. La Fira està marcada per la nova ubicació al nou Parc del Pinaret, la consolidació de la Fira al Port i una previsió de visitants que espera arribar als 50.000 habitants.

Enguany, la Fira Multisectorial de Cambrils arriba a una fita molt destacada: 50 anys d’història. Quines són les activitats més destacades?

- Com a més important i celebrant els 50 anys serà l’edició del llibre commemoratiu de la Fira, per al qual s’ha fet un esforç molt important en la recuperació de la memòria històrica d’arxius. Aquest llibre l’hem encarat amb Marcel Blàzquez, sobretot en el que és la imatge gràfica i la recuperació dels 50 cartells de les 50 edicions. Aquí és on es veu un canvi brutal, que dóna la imatge de la Fira, que era rural i agrícola a la Plaça Espanya, després el canvi al Passeig Albert, el creixement, el boom i el canvi que s’ha donat en els darrers anys de multisectorialitat. També volem fer un gest a les persones que enguany cumpleixen 50 anys, per compara la història d’una fira que s’ha anat fent gran amb les persones que també tenen aquesta edat. En el tema gastronòmic, pel qual sempre hem apostat, hi haurà un sopar “dels productes de qualitat”, ofert per restauradors de Cambrils, que treballant amb productes autòctons amb denominació d’origen, com vins de la DO Tarragona, Patata de Prades, Peix Fresc de la Costa, Calçot de la DO Valls, olis de la DO Siurana... Hem estat escollits per la Generalitat per aquesta activitat que es fa a les grans capitals gastronòmiques de Catalunya i això vol dir que se’ns reconeix el mèrit de ciutat gastronòmica de les comarques tarragonines.

Aquest any serà la tercera edició de la Fira al Port, podem parlar ja de consolidació?

- S’ha aconseguit una cartelleria i una programació específiques. Això ho demanava el sector, perquè si no quedava molt diluïda, com una secció molt petita. Tindrà el seu protagonisme dins dels 50 anys, però serà gairebé com una fira independent i cada vegada anirem més en aquesta línia. Tindrem col.laboradors importants, a l’aigua i en sec amb vaixells del Club Nàutic de Cambrils i en les activitats aquàtiques amb l’Estació Nàutica, fent-ho coincidir amb les seves jornades de portes obertes. Ens demanaven més animació a la zona de la fira, i n’hihaurà més, amb megafonia i espectacle del mercat mediaval referit al mar. També hi haurà elements que uniran la Fira de tota la vida amb el port, com serà el trenet turístic i actuacions de la colla bastonera que farà cercaviles a peu, parant-se a fer l’espectacle.

Sabem com és la Fira del present, però quins aspectes s’hauran de potenciar en la Fira del futur?

- La Fira del futur ens la podem imaginar aprofitant més l’espai del Pinaret, perquè serà el seu lloc neuràlgic. El Parc dóna per molt més, amb l’escenari, la carpa i la pèrgola, que es poden aprofitar per activitats molt adients per la Fira Multisectorial. La Fira està ben instal.lada a la zona del Poble, on ha estat tota la vida, però ara fins i tot reforçada per un espai tan maco com és el parc. I l’oferta complementària que ara estem oferint anirà creixent, tant el mercat mediaval com la Fira al Port. Seguirà la Fira de tota la vida, més l’aposta que estem fent en els últims anys. En els propers anys incidirem en la part de la qualitat, el format és el que és, i ara fins i tot tenim un format més bonic. Cada vegada s’aposta més per l’empresa forta que té alguna cosa a vendre i que li és rendible estar allí. La Fira de Cambrils vol ser una senyora fira, comercialment parlant.

(24 de Maig de 2007)