domingo, 7 de marzo de 2010

ANÀLISI DE LA COOPERACIÓ AUTONÒMICA 2000

La CPD de les Comunitats Autònomes espanyoles durant l'any 2000

La Constitució Espanyola de 1978 instaurà una organització del poder estatal territorialment descentralitzada, cosa que va donar lloc a la creació de 17 comunitats autònomes. En aquest apartat presentem l’organització i la capacitat normativa en matèria de cooperació internacional al desenvolupament que han aprovat les diferents Comunitats Autònomes.

Concretament la Constitució espanyola estableix en el seu article 149.1.3. que l’Estat té la competència exclusiva en matèria de relacions internacionals. L’article 97 remarca igualment aquest aspecte donat que atribueix al Govern espanyol un poder exclusiu respecte a la direcció de la política domèstica i exterior, excloent, per tant, la possibilitat de participació de les Comunitats Autònomes en el disseny i planificació d’aquesta política exterior.

Els Estatuts d’Autonomia de les Comunitats Autònomes únicament preveuen actuacions exteriors autonòmiques en matèria cultural i de promoció. Malgrat això, les Comunitats Autònomes en qüestió han estat incrementant en els darrers anys el seu paper exterior a través de diferents mecanismes com poden ser, per exemple, la participació en les institucions europees, la promoció econòmica exterior o la cooperació al desenvolupament. Segons la Sentència del Tribunal Constitucional 17/1991, de 31 de gener, aquestes accions estarien d’acord amb els principis constitucionals tot i que existeixi aquesta competència exclusiva de l’Estat en matèria de Relacions Internacionals

Les Comunitats Autònomes participen de la cooperació estatal amb la seva contribució fiscal als pressupostos generals de l’Estat. D’altra banda, les Comunitats Autònomes realitzen la seva cooperació directa, potencien la cooperació descentralitzada realitzada pels diferents Fons regionals, que recullen principalment la cooperació d’ens municipals i comarcals, i donen subvencions a ONGD.

Les diferents cooperacions autonòmiques intenten coordinar-se en tot moment amb la cooperació central de l’Estat. D’aquesta manera, la majoria de Comunitats Autònomes tenen firmats Convenis Marc de Coordinació amb l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional. A més, les diferents cooperacions autonòmiques es troben periòdicament en les reunions de la Comissió Interterritorial de Cooperació al Desenvolupament. De la mateixa manera, a nivell regional, existeixen Federacions d’ONGD que a nivell estatal poden formar part d’una Coordinadora d’àmbit més gran.

Com podrem demostrar a continuació, la cooperació realitzada per les diferents comunitats varia quant a l’organització (depenents del Departament en què s’inscriu), i varia quant a la gestió (escollint donar més importància a la via directa o a les subvenciones a ONGD). El número de recursos destinats, així com la priorització d’objectius, tant sectorials com geogràfics, també són molt aleatoris. Generalment, cal dir, on les ajudes institucionals són més minces, l’organització i el lobby de la societat civil resulta ser més fort.


ANDALUSIA


La Cooperació Internacional que es realitza a nivell oficial des d’Andalusia s’organitza a través de la Direcció General d’Afers Europeus i de Cooperació Exterior, que depèn de la Conselleria de Presidència. L’Agència Andalusa del Voluntariat, així com l’Àrea de Política Migratòria, s’organitza dins de la Conselleria de Governació.

La Llei 6/1983, de 21 de juliol, regula la cooperació internacional andalusa.

Moltes de les ONGD andaluses estan integrades a la Coordinadora Andalusa d’ONGD.

ARAGÓ

El Servei de Coordinació i Cooperació al desenvolupament del Govern d’Aragó és dependent de la Secretaria General Tècnica del Departament de Sanitat, Consum i Benestar Social.
Dins de la reglamentació de la cooperació aragonesa podem destacar:

Decret 180/94, de 8 d’agost, rectificat pel Decret 68/2000, de 28 de març, que regula la Cooperació al Desenvolupament i la Solidaritat
Decret 11/2002, de 22 de gener, pel que s’aprova el Reglament del Consell Aragonès de Cooperació al Desenvolupament
Decret 12/2002, de 22 de gener, pel que s’aprova el Reglament de la Comissió Autonòmica de Cooperació al Desenvolupament
Llei 10/2000, de 27 de desembre, que aprova el Conveni amb l’AECI.

Dins de l’àmbit de la cooperació descentralitzada de les ONG, Aragó compta amb la Federació Aragonesa de Solidaritat (FAS). Igualment de molta utilitat per aquells qui s’interessin per l’associacionisme i el voluntariat a l’Aragó és el Servidor Popular d’Informació Electrònica d’Aragó (SPIE).

ASTÚRIES

La Cooperació en el cas asturià depèn de la Conselleria d’Afers Socials, concretament de la Direcció General de Serveis Socials Comunitaris i Prestacions, sota el nom d’Àrea d’Emigració, Immigració i Cooperació al Desenvolupament.

En l’actualitat Astúries es regeix pel Pla Quatrianual de Cooperació Internacional al Desenvolupament 2000-2003.

Astúries també compta amb una Coordinadora Asturiana d’ONGD.

CANÀRIES


En el cas canari la Cooperació depèn de la Conselleria de Presidència, concretament de la Vice-conselleria d’Accions Exteriors i Relacions Institucionals.
Dins de l’organigrama canari ens trobem amb la divisió de tasques següent: Direcció General de Relacions amb Àfrica (a la què es dóna importància especial degut a la seva proximitat), i la Direcció General d’Acció Exterior i Cooperació en si mateixa.

A les Illes Canàries existeix una divisió provincial de les coordinadores d’ONGD, i és per això que hi trobem la Coordinadora d’ONGD de la Província de Santa Cruz de Tenerife i la Coordinadora d’ONGD de Las Palmas de Gran Canaria.

CANTÀBRIA

L’Àrea de Cooperació al Desenvolupament del Govern Autònom de Cantàbria està constituïda com a Secció dins de la Secretaria General de la Conselleria d’Economia i Hisenda.

La comunitat càntabra compta amb una Coordinadora Càntabra d’ONGD, que es beneficia de les ajudes subvencionades pel seu govern.

CASTELLA-LA MANXA

La Cooperació manxega depèn institucionalment de la Conselleria de Benestar Social i s’organitza des de l’anomenat Servei de Cooperació al Desenvolupament i Voluntariat.

L’eina més important de la cooperació manxega, com en el cas de la majoria de cooperacions autonòmiques, és la Subvenció a Projectes de Cooperació al Desenvolupament presentats per ONGD.

A nivell d’Organitzacions No Governamentals, Castella La Manxa compta de la seva Coordinadora d’ONGD de Castella La Manxa.

CASTELLA-LLEÓ

El Servei de Cooperació Exterior del govern castellà-lleonès, depèn de la Direcció General d’Afers Europeus i Acció Exterior, a la vegada depenent de la Conselleria de Presidència i Administracions Territorials.

També Castella-Lleó compta amb la Coordinadora Castellano-Lleonesa d’ONGD.

EUSKADI

La Direcció de Cooperació al Desenvolupament d’Euskadi, depenent del Departament d’Habitatge i Afers Socials, gestiona actualment el Fons de Cooperació i d’Ajuda al Desenvolupament (FOCAD). Des de la Conselleria de Presidència només es marquen els objectius principals de l’Acció Exterior de la comunitat basca en la que queda inclosa la cooperació,

La política de cooperació basca segueix els principis establerts en el decret 624/1995, de 9 de maig. El seu tret característic més rellevant és que es tracta d’una política indirecta donat que tots els ajuts són canalitzats a través d’ONGD. És per això cal destacar la rellevància de la seva Coordinadora d’ONGD d’Euskadi.
Com a particularitat basca també hem d’esmentar les noves fórmules assajades d’arribar al territori en col.laboració amb altres regions europees. Per exemple, l’any 1992, Euskadi va signar un Conveni de Cooperació amb el Cantó de Jura, a Suïssa, per a cofinançar diferents projectes a Camerun.

Igualment molt important a Euskadi és l’existència d’Euskal Fondoa, fundat el 1998, que funciona com a Associació d’Entitats Locals Basques Cooperants.

EXTREMADURA

El Servei de Cooperació del govern extremeny depèn de la Direcció General de Serveis Socials, que a la vegada és part de la Conselleria de Benestar Social.

A Extremadura cal destacar l’existència del Centre Extremeny d’Estudis i Cooperació amb Iberoamèrica que és qui canalitza gran part de la seva cooperació geogràfica.

Extremadura també compta amb una Coordinadora Extremenya d’ONGD.

GALÍCIA

Galícia compta amb una Conselleria pròpia d’Emigració i de Cooperació Exterior. Dins de l’organigrama de la Conselleria existeix una Direcció General de Cooperació Exterior, una Subdirecció General de Cooperació Exterior i el Servei exclusiu de Cooperació al Desenvolupament.

La part més important de la cooperació gallega es canalitza mitjançant els Programes d’Ajuda de la Xunta en col.laboració amb ONGD. Moltes d’aquestes ONGD estan integrades a la Coordinadora Gallega d’ONGD.

Particular de Galícia és el recolzament a les comunitats gallegues a l’exterior en forma de cooperació al desenvolupament.

L’Institut Gallec d’Anàlisi i Documentació Internacional (IGADI) fa un treball interessant en el sentit d’estudiar les formes i l’estratègia de la cooperació internacional dins del marc més ampli de les relacions internacionals.

BALEARS

La Direcció General de Cooperació depèn en si mateixa de la Conselleria de Benestar Social, tot i que en el cas balear, com en el cas canari, també existeix una Direcció General de Relacions Europees i per la Mediterrània, depenent de Presidència.

La cooperació balear es diferencia d’altres cooperacions potser en el fet de donar més recolzament a la investigació acadèmica que a la mateixa cooperació, i jugar fort en el cas de la cooperació amb el Sàhara, que té una convocatòria a banda de les ajudes generals a cooperants i ONGD. Anualment la cooperació balear publica les seves noves línies estratègiques per a la cooperació al desenvolupament.

A nivell de totes les illes funciona el Consell de Cooperació al Desenvolupament com a fòrum en el qual es troben l’administració i els diferents agents socials de la cooperació.

A l’estil del Fons Català per a la Cooperació i el Desenvolupament, existeixen a Ses Illes, el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, el Fons Menorquí de Cooperació i el Fons Pitiús de Cooperació.

LA RIOJA


De la Conselleria de Presidència del Govern de La Rioja depèn directament la Secretaria General per a la Unió Europea i d’Acció Exterior, que es qui finalment decideix la Distribució de Projectes de Cooperació al Desenvolupament.

A La Rioja s’ha organitzat la Federació Riojana de Voluntariat Social i la Coordinadora Riojana de ONGD.

MADRID

La Direcció General d’Immigració, Cooperació al Desenvolupament i Voluntariat, depèn de la Conselleria de Serveis Socials.
L’organització de la Cooperació madrilenya es realitza mitjançant quatre eixos: el desenvolupament via ONGD; la Cooperació Directa; la Sensibilització i Educació per al Desenvolupament; i l’Ajuda Humanitària i d’Emergència.
La Comunitat Autònoma de Madrid s’ha dotat de diversos instruments per portar a la pràctica la seva cooperació:

- Llei 13/1999, de 29 d’abril, de Cooperació al Desenvolupament

- Pla General de Cooperació al Desenvolupament 2001-2004

- Pla Anual de Cooperació per a l’any 2002

- Pla de Cooperació per als Països Iberoamericans

A banda, la Comunitat de Madrid també té Plans Estratègics d’Actuació per a països concrets com poden ser El Salvador, Moçambic, República Dominicana i Nicaragua.

La Comunitat Autònoma de Madrid igualment disposa d’un Consell de Cooperació al Desenvolupament.

Madrid també compta amb la seva Federació d’ONGD de la Comunitat de Madrid.

MÚRCIA

La cooperació internacional de la comunitat murciana es va iniciar l’any 1994 com a resultat de la sensibilització de la societat civil espanyola davant el reclam del 0’7%.
Actualment l’Àrea d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, en la qual s’emmarca la Cooperació murciana, depèn de la Secretaria General de la Presidència.

Com a totes les altres comunitats autònomes també existeix la Coordinadora d’ONGD de la Regió de Múrcia.

NAVARRA

El Servei de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Comunitat Foral de Navarra depèn de la Direcció General i Secretaria Tècnica, que a la vegada depèn del Departament de Benestar Social, Esport i Joventut (Decret Foral 367/1991).

Els programes de cooperació de la comunitat navarresa funcionen des de 1991, tot i que la Llei Foral 5/2001 de Cooperació al Desenvolupament és més recent, concretament de 9 de març del 2001.
En el cas navarrès, per una banda cal destacar el Programa de Cooperació Internacional al Desenvolupament, instrumentat administrativament pel Decret Foral 95/1992, del 9 de març, pel qual s’estableix el règim de subvencions a ONGD, i per una altra banda està l’Ajuda Oficial Directa de la Comunitat, i un apartat especial per a emergència internacional.
Navarra compta amb un programa específic de sensibilització per a joves anomenat “Joves Cooperants de Navarra”.

La majoria d’ONGD navarreses són membres de la Coordinadora d’ONGD de Navarra.

VALÈNCIA

El Servei de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana actualment depèn de Presidència malgrat que en anteriors legislatures havia estat gestionat per la Conselleria de Treball i Seguretat Social.

Quant al marc normatiu de la cooperació valenciana, a banda de les tradicionals convocatòries per a projectes presentats per a ONGD, cal destacar entre altres normes que legislen la cooperació valenciana:

- Decret 201/1997, d’1 de juliol de 1997, del govern valencià sobre regulació de les bases per a la cooperació internacional al desenvolupament i del règim específic de transferències de fons destinats a la cooperació amb països en vies de desenvolupament.
- Resolució de 10 d’abril del 2002, del Secretari General de la Presidència pel que es convoquen ajudes a projectes específics d’investigació i formació en temes relacionats amb la cooperació internacional al desenvolupament.

A part del Conveni Marc amb l’AECI (1989), la Generalitat Valenciana també té altres Convenis signats, per exemple amb la Fundació Centre Espanyol d’Estudis d’Amèrica Llatina (Cedeal), la Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes (UCCI) o la Unió Iberoamericana de Municipalistes (UIM), per tal de fer més efectiva la seva cooperació al desenvolupament.

La Coordinadora d’ONGD de València és un fet, a la vegada que la Generalitat Valenciana ha creat recentment un Directori Valencià d’ONGD.

El Fons Valencià de Cooperació al Desenvolupament va ser el segon Fons d’aquest tipus en crear-se a l’Estat Espanyol.

CIUTATS AUTÒNOMES DE CEUTA I MELILLA

Les dos Ciutats Autònomes espanyoles situades al Nord d’Àfrica també contribueixen dins de les seves possibilitats a la Cooperació Internacional al Desenvolupament des de les seves respectives Conselleries de Benestar Social. Des d’altres àrees i conselleries també es promou la sensibilització i el foment de l’associacionisme relacionat amb la solidaritat. A Ceuta, el Juny del 2002, es va dur a terme el II Congrés Nacional sobre Immigració, Interculturalitat i Convivència. La situació geogràfica especial d’ambdues ciutats i la pertinença d’Espanya a la Unió Europea fan que Ceuta i Melilla es beneficien de la iniciativa Interreg i dels Programes Europeus Transfronterers, que indirectament també beneficien al veí del Sud que és el Marroc.

Coordinadores Autonòmiques d’ONGD

Andalusia
Coordinadora Andalusa d’ONGD
http://www.eurosur.org/caongd

Aragó
Federació Aragonesa de Solidaritat (FAS)
http://www.pangea.org/spie/asa/educacion_fas.htm

Astúries
Coordinadora Asturiana d’ONGD
http://www.congde.org/asturias

Canàries
Coordinadora d’ONGD de la província de Santa Cruz de Tenerife
http://www.congde.org/directorio2000/Autonomias/Canarias.html
Coordinadora d’ONGD de Las Palmas de Gran Canaria
http://www.redcanariasolidaria.org

Cantàbria
Coordinadora Càntabra d’ONGD
http://www.congde.org/directorio2000/Autonomias/Cantabra.html

Castella-La Manxa
Coordinadora d’ONGD de Castella-La Manxa
http://www.ongd-clm.org

Castella-Lleó
Coordinadora Castellano-Lleonesa d’ONGD
http://www.congde.org/directorio2000/Autonomias/Euskadi.html

Catalunya
Federació Catalana d’ONGD
http://www.pangea.org/fcongd

Euskadi
Coordinadora d’ONGD d’Euskadi
http://www.congde.org/directorio2000/Autonomias/Euskadi.html

Extremadura
Coordinadora Extremenya d’ONGD
http://www.congde.org/directorio2000/Autonomias/Extremad.html

Galícia
Coordinadora Gallega d’ONGD
http://www.congde.org/directorio2000/Autonomias/Galicia.html

La Rioja
Coordinadora d’ONGD de La Rioja

Madrid
Coordinadora d’ONGD de la Comunitat de Madrid
http://www.nodo50.org/fongdcam

Múrcia
Coordinadora d’ONGD de la Regió de Múrcia
http://www.congde.org/directorio2000/Autonomias/Murcia.html

Navarra
Coordinadora d’ONGD de la Comunitat Foral de Navarra
http://www.congdnavarra.org

València
Coordinadora d’ONGD de València
http://www.lacordi.net

No hay comentarios: