martes, 30 de marzo de 2010

EDITORIAL DEL NEWSLETTER 3 DE COOPERACIÓ

Compromís amb el Sàhara Occidental

Avui ens toca parlar de la cooperació al desenvolupament que l’Ajuntament de Cambrils realitza amb els territoris on viuen els habitants desplaçats del Sàhara Occidental. Fa uns mesos, en la segona edició de la nostra revista destacàvem, en l’apartat destinat als mapes geogràfics de les nostres prioritats estratègiques, l’àmbit del Nord d’Àfrica, a la ribera sud de la Mar Mediterrània. En aquest àmbit del Nord d’Àfrica hi destaca sobretot la cooperació cambrilenca en dues regions concretes: el Regne del Marroc i els territoris del Sud d’Algèria, a Tindouf més específicament, on es troba el govern del Sàhara Occidental en el exil.li.

Després d’haver-ho pensat molt i d’haver analitzat el conflicte polític i diplomàtic que existeix entre les autoritats del Marroc i del Sàhara Occidental en el seu moment vàrem prendre la decisió de què la cooperació en ambdues direccions no és per res incompatible. Així doncs en els últims anys hem estat subvencionant projectes que es presenten a la convocatòria d’ajudes promoguda des de l’Àrea de Cooperació per part d’ONGD com poden ser la Fundació Ulls del Món, Pau i Solidaritat, Mediterrània, Sodepau o Entrepobles, entre d’altres. També tradicionalment l’Ajuntament de Cambrils ha recolzat projectes promoguts directament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament als mateixos països, entre els quals cal destacar l’emblemàtica feina realitzada al centre educatiu per a nens orfes anomenat Darna a la ciutat de Tànger.

Malgrat el comentat fins ara, en un moment donat sí que l’Ajuntament de Cambrils, fent-se ressò de les peticions ciutadanes adreçades, va decidir fer un pas endavant amb el fet d’exercir una sensibilitat expressa i reivindicativa amb l’objectiu de promoure una solució definitiva a la situació dels més de 150.000 refugiats sahrauis ubicats al bell mig del desert algerí. Això vol dir que cada any reservem una partida pressupostària per demostrar aquest compromís vers una injustícia evident, oblidada per la comunitat internacional, a banda de la convocatòria general d’ajuts a ONGD. Això té, és clar, un motiu i es deu sobretot al suport que donem al projecte “Vacances Solidàries” que facilita el fet de què mil.lers de nens sahrauis passin l’estiu a l’Estat Espanyol. En aquest cas vàrem començar a col.laborar amb l’Associació de Cooperació d’Amics del Poble Sahraui (ACAPS). Cal dir però al respecte que en els anys recents hem rebut la bona nova de comptar amb l’organització del mateix projecte per part de l’ONGD Hammada, molts dels membres de la qual són conciutadans nostres a Cambrils. En els darrers anys al voltant de deu d’aquests nens han estat acollits per famílies de la nostra població, i ha resultat un plaer poder compartir amb ells les diverses activitats que hi realitzen.

Durant aquest temps l’Ajuntament ha rebut l’agraïment per la seva col.laboració dels respectius Delegats del Frente Polisario a Catalunya, i aprofito aquestes línies al mateix temps per felicitar novament la gran tasca que està realitzant en aquest sentit Hammada de la qual abans us he parlat. Esperem que en un temps molt llunyà aquests ciutadans d’aquest indret del món puguin tornar a les cases que un dia van haver d’abandonar per la força i la necessitat.

No hay comentarios: