viernes, 16 de julio de 2010

RECORDANT L'HOLOCAUST NAZI

Cambrils inaugura una exposició sobre la trajectòria dels republicans espanyols als camps de concertació nazis

S’ha inaugurat l’exposició Amical de Mathausen, un recorregut per la trajectòria dels republicans espanyols als camps nazis, que s’inicia amb els anys de la guerra civil i s’acaba amb l’alliberament del camp Mathausen. L’acte ha anat a càrrec del Regidor de Solidaritat i Cooperació, Oliver Klein, que ha estat acompanyat de representants de l’Associació Amical de Mathausen i d’altres representants del consistori cambrilenc. A més, durant la inauguració, s’ha pogut comptar amb testimonis reals que havien sofert el tenir els seus pares al camp de concentració i que, fins i tot, havien arribat a trepitjar aquell indret de violació dels dreta humans.

La major part de les fotografies de l'exposició formen part del conjunt de negatius robats pels republicans al mateix camp de Mathausen i que ara són propietat de l'Amical de Mathausen i cedits en dipòsit al Museu d'Història de Catalunya. Per la procedència de les fotografies, es tracta d'un fons documental de primer ordre a partir de les imatges preses pels mateixos SS o pel deportat Francesc Boix, després de l'alliberament, que ensenya la construcció del camp de Mathausen, el treball i la mort dels internats, tot contextualitzat amb informacions històriques i relats dels propis deportats. Es tracta d’imatges molt reals i crues que il·lustren una de les èpoques més fosques de la història d’Europa i dels catalans i espanyols que van perdre la guerra.

L'exposició és organitzada per l’Associació Amical de Mauthausen, amb la col·laboració del Departament de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Cambrils. Es podrà veure’s fins al 29 de juliol al hall de l’Ajuntament de Cambrils i és d’entrada gratuïta.

No hay comentarios: