martes, 14 de junio de 2011

RECORDS DE LEGISLATURA (2003-2007)

TRANSCRIPCIÓ “ESPAI DE L’OIENT” 12/05/05

Locutora de Ràdio Cambrils, Raquel Lozano: Bon dia, donem entrada a una nova pregunta, perquè em sembla que hi ha una nova trucada. Bon dia?

Trucada Telefónica: Bon dia, el meu nom es Núria. Em tronxo de riure escoltant aquest senyor parlant sobre la qualitat al nostre municipi. Cambrils està a hores llum de ciutats com Cannes o Niça. Sé que hi ha unes mesures i normatives per part de l’Ajuntament que tracten de regular l’Ocupació de la Via Pública (OVP). També he sentit parlar d’un principi d’acord amb la Unió de Botiguers (UBC) per les ocupacions a la façana del Port que parla de deixar 2’5 m. de profunditat i 1’20 m. d’altura dels expositors, a més d’instal.lar un determinat tipus de tendal. Jo visc en una de les cantonades del Carrer Drassanes, davant del Club Nàutic que està millorant les seves instal.lacions i fa goig, a l’edifici on abans hi havia el Restaurant Eugènia. A l’altra banda del carrer es troba la famosa botiga Promise que sembla El Corte Inglés al carrer. Està plena de maniquís a l’aire lliure, pengen coses de la façana i dels expositors; realment fa molt lleig en un entorn que és ben bonic. Per què l’Ajuntament permet fer això? Totes les botigues de qualitat estan tancant a Cambrils. Només estan obrint botigues de xinesos. Voldríem botigues de luxe i resulta que només hi ha xinesos, i al mateix temps ens estan tancant tots els bons restaurants. Per què no obliguen a aquests comerços a tenir uns bons aparadors i unes jardineres maques?

Regidor de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Cambrils, Oliver Klein: A l’Ajuntament som coneixedors d’aquesta preocupació. Hi treballem des de fa molts anys.

Núria: Sí, vostès treballen des de fa molts anys i no hi fan res!

Oliver Klein: Benvolguda Senyora, jo treballo a l’Ajuntament des de fa només dos anys, li asseguro que estem fent coses i que vostè només té una part de la informació. Jo li explicaré tot el que calgui si es que em deixa parlar. És veritat que ha sortit per la premsa un principi d’acord amb la UBC que parla d’ocupar un màxim de 2’5 m. de profunditat, amb 1’2 m. d’altura pels expositors i parasols, no com vostè diu tendals que és una altra cosa, a la façana del Port de Cambrils. Jo li comento que estem parlant d’un principi d’acord amb la UBC el qual el senyor del Promise que vostè està mencionant no està disposat a cumplir. Primer, li he de dir que la zona de què parlem és competència del Departament de Ports de la Generalitat de Catalunya, llavors és Ports qui es fa responsable de fer cumplir allí determinades normatives. Aquí el que ha passat és que després de molts anys el Departament de Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Cambrils van a una. L’Ajuntament en el seu moment va fer arribar la seva preocupació i Ports va assumir la normativa que per l’OVP té l’Ajuntament per tot el municipi amb les seves consideracions sobre la façana del Port. En el seu moment, també li he de dir, el consistori s’havia plantejat, fins i tot, la supressió de l’OVP per part del comerç a tot el Port; actualment no parlem de més de 4 o 5 tendes que hi ocupen alguna cosa. El que passa en el cas del Promise és que Ports fa anys que li va donar una ocupació molt generosa i ara el senyor propietari de la mateixa es sent molt perjudicat per la nova normativa aprovada i sembla que no vol entrar en raons. Ha de saber vostè que la UBC ha presentat un contenciòs contra la normativa al.legant l’arbitrarietat de prohibir l’OVP a la façana portuària; d’altra banda, el senyor propietari del Promise, a nivell individual i com a perjudicat que es sent també ha fet el mateix. En l’actualitat es pot donar el cas de què Ports de la Generalitat no hagi renovat els permisos d’ocupació a la façana del Port i en qualsevol moment es pot exigir o es pot retirar les ocupacions que no cumpleixen amb la normativa. Jo mateix m’he entrevistat recentment amb el propietari del Promise comentant-li de què no pot anteposar el seu interés personal a l’interés de tot el col.lectiu de comerciants. Llavors sembla que hi poden haver dues maneres de solucionar el tema, deixant decidir als Tribunals en un procés que es pot allargar o donar una ordre a les forces de l’ordre públic per què passin a retirar l’ocupació il.legal. Jo li he de dir que per primera vegada i a instàncies de l’Ajuntament s’ha deixat fora de la llei l’ocupació de què vostè em parla, ja que abans sempre Ports l’havia concedida i no es plantejava la problemática de l’ordenació o de l’estètica de la zona.

Núria: Aquest senyor de què em parla dóna una mala imatge a l’entrada de Cambrils. De cara a la gent del carrer la culpa d’aquestes coses sempre la té l’Ajuntament i tothom es pregunta per què permet aquest tipus d’ocupació.

Oliver Klein: Benvolguda Senyora, personalment, i permetim que li digui, penso que Cambrils està més bonic que mai i concretament en el tema de les O.V.P crec que hem millorat però molt. Intenti imaginar la foto del Port de fa quatre anys i miri ara com està tot ben endreçat i bonic.

Núria: Doncs jo crec que al Passeig del Port hi ha massa pedra, massa ciment i hi hauria d’haver més palmeres i més verd.

Oliver Klein: Ja veu que sobre gustos no hi pot haver res escrit. Jo li podria dir que hi ha molta gent que posa la tenda Promise com a exemple i que defensa el seu tipus de comerç. També li diria que la tenda té molt d’èxit comercial i que hi ha molta gent que hi compra, per tant els hi deu agradar.

Núria: No em vingui amb romanços. A tothom li agrada el llenguado de bona qualitat i aquest no es pot comparar a cap altre peix que no sigui de la mateixa categoria.

Oliver Klein: Li torno a dir que el gust és relatiu, la gent decideix comprar allí on vol segons el seu criteri i tenint en compte l’aspecte, el preu i altres coses amb el qual no ens hi podem posar.

Núria: Segons quin tipus de compra s’ha de fer al “mercadillo” dels dimecres i no en una tenda al Port.

Locutora de Ràdio Cambrils, Raquel Lozano: Bé, si els hi sembla deixem de parlar d’aquest tema. No sé si el Senyor Klein vol dir alguna cosa sobre els nous establiments que s’estan obrint a la nostra ciutat i la proliferació dels xinesos.

Núria: Bé, per mi no cal que en parlem, perquè ja hem parlat prou.

Oliver Klein: No, a mi sí que m’agradaria contestar-li aquesta segona pregunta. Vostè ha de saber que els xinesos tenen tot el dret a instal.larse a la nostra ciutat. Més li diré: els xinesos de què em parla són els primers en pagar religiosament el lloguer dels locals més cars de la nostra ciutat, no volen problemes, treballen silenciosament i presenten tots els papers en ordre a l’Ajuntament. Evidentment que a mi també m’agradarien que segons quin tipus de marca de luxe s’instal.lés a Cambrils però ja li dic que és molt difícil regular o imposar-se a les lleis del mercat. La meva direcció encertada seria semblar-se a Sant Remo, per exemple, però l’oferta i la demanda en cada lloc és la que és. S’ha de poder fer compaginar els comerços dels xinesos amb els negocis que vostè considera de luxe, perquè de tots en vivim i hi ha gent per a tot.

Locutora de Ràdio Cambrils, Raquel Lozano: Bé, ho hem de deixar aquí i donem entrada a una nova pregunta al Regidor.

Nova Trucada Telefònica: Buenos días. Bien, a mí me gustaría comentar que en la actualidad los extranjeros están siendo ocupados en todos los sitios y no queda sitio para los españoles. (...)

(...)

No hay comentarios: